Varför har arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer olika förväntningar om lönetillväxt? - Tamás Kiss; Kamil Kladivko; Anders Lunander; Pär Österholm (Örebro University School of Business, 2022)
Arbetstagarorganisationernas förväntningar på lönetillväxten ligger systematiskt högre än arbetsgivarorganisationernas i den så kallade Prospera-enkäten. I denna artikel analyseras dessa skillnader ekonometriskt. Genom att beakta respondenternas förväntningar rörande inflation och BNP-tillväxt undersöks om ekonomiska samband kan motivera skillnaden. Vi diskuterar även huruvida den observerade skillnaden i förväntningarna kan bero på andra faktorer, såsom strategiskt agerande av prognosmakarna.
Keywords: E24; E30; J50; 330; Enkätdata; Prognoser; Prospera; Lohnniveau; Wirtschaftsprognose; Gewerkschaft; Arbeitgeberverband; Schweden