En effisient handlingsregel for bruk av petroleumsinntekter - Q. Farooq Akram (Norges Bank, 2004)
Denne artikkelen undersøker hvor mye vi bør bruke av petroleumsinntektene hvis vi samtidig skal minimere kostnadene ved a bruke dem. Slike kostnader forbindes med sektoromstillinger som ikke kan opprettholdes og ma reverseres for unnga intern og ekstern ubalanse i økonomien. Realvalutakursen spiller en sentral rolle nar det gjelder a frembringe slike sektoromstillinger. Den reflekterer blant annet nivaet pa bruken av petroluemsinntektene. Den konsumraten for petroleumsinntekter som fører til minst svingninger i realvalutakursen og sektorsammensetningen, kaller vi "effisient konsumrate". Det vises at den effisiente konsumraten blir lik realavkastningen pa petroleumsformuen minus den inntektsbestemte importveksten. Vi tallfester denne raten til 1 % av den samlede petroleumsformuen. Vi finner ogsa at den offisielle handlingsregelen tilsier større bruk av petroleumsinntekter enn det som foreskrives av den effisiente konsumraten.
hdl:11250/2498538
Keywords: Q38; F17; F41; F47; 330