Sammenhengen mellom styringsrenten og makroøkonomiske variable: noen enkle ligninger for Norge - Tom Bernhardsen; Gunnar Bardsen (Norges Bank, 2004)
Sentralbanker med fleksibel inflasjonsstyring setter renten ut fra utsiktene for inflasjon og produksjon og sysselsetting. Utsiktene pavirkes av løpende informasjon om den økonomiske utviklingen. Fra utsiden vil analytikere og observatører over tid søke a danne seg et bilde av hvordan sentralbanken reagerer pa ny informasjon. For a forsta sentralbankens mønster i rentesettingen kan observatører estimere sammenhengen mellom renten og utviklingen i makroøkonomiske variable. En slik relasjon kan tenkes pa som sentralbankens "gjennomsnittsmønster" i rentesettingen. Med utgangspunkt i en estimert sammenheng mellom renten og makroøkonomiske variable kan analytikere bedre trenge gjennom sentralbankens handlingsmønster i pengepolitikken. Slike analyser kan ogsa være et rammeverk til bedre a forsta og forklare rentesettingen nar sentralbanken overrasker markedet.
hdl:11250/2508142
Keywords: 330