Systemer for likviditetsstyring: Oppbygging og egenskaper - Olav Syrstad (Norges Bank, 2011)
Malet i likviditetspolitikken er a sørge for at de helt kortsiktige pengemarkedsrentene holdes nær styringsrenten. Sentralbankene oppnar dette ved a fastsette vilkarene for bankenes lan og plasseringer i sentralbanken, samt a tilpasse mengden likviditet i banksystemet. Sentralbankens instrumenter og vilkarene knyttet til disse utgjør systemet for likviditetsstyring. Internasjonalt finnes ulike systemer, og maten de er bygget opp pa har betydning for bankenes adferd og rentedannelsen i pengemarkedet. Dette notatet ser nærmere pa slike systemer og drøfter noen sentrale egenskaper ved de mest brukte typene. Notatet ma ses i lys av at hovedstyret i Norges Bank i desember 2010 vedtok a endre systemet for styring av bankenes reserver i Norge. Til na har styringssystemet vært et sakalt gulvsystem, der bankers folioinnskudd i sentralbanken i sin helhet blir forrentet til styringsrenten. I det nye systemet, som implementeres 3. oktober 2011, far bankene forrentet kun en viss mengde reserver - en kvote - til styringsrenten. Innskudd utover kvoten forrentes til en lavere rente. De operative detaljene i det nye systemet gjøres rede for pa Norges Banks nettsider. Her drøftes mer prinsipielle sider ved ulike systemer for styring av bankers reserver, herunder vart naværende gulvsystem, korridorsystem og det kvotesystemet som innføres i oktober 2011. Først drøftes begrepet sentralbankreserver. Deretter ser vi nærmere pa de to systemene korridor og gulv. I avsnitt 4 drøftes hvilke egenskaper et system for styring av bankers reserver bør ha og i hvilken grad korridor- og gulvsystem tilfredsstiller disse. I avsnitt 5 ser vi pa erfaringene med gulvsystem i Norge, mens vi i avsnitt 6 drøfter det nye kvotesystemet som implementeres 3. oktober 2011.
hdl:11250/2507331
Keywords: 330