Fra reell til nominell: En analyse av pengepolitikken i Norge fra devalueringen i 1986, til innføringen av inflasjonsmalet i 2001 - Bastian Engelsen Klunde (Norges Bank, 2011)
Temaet for denne oppgaven er pengepolitikken i perioden hvor den høye inflasjonstakten pa slutten av 1970-tallet og starten av 1980-tallet ble brutt, og inflasjonen i Norge ble brakt ned pa et lavt og stabilt niva. Som grafen under viser, gikk Norge pa slutten av 1970-tallet inn i en høyinflasjonsperiode. Norske politikere klarte i denne perioden ikke a opprettholde konkurranseevnen i økonomien, uten a kompensere for høy innenlandsk pris og lønnsvekst gjennom devalueringer og tekniske justeringer av kronekursen. Konsekvensen av den manglende penge- og valutapolitiske disiplinen var at devalueringene forplantet seg i markedets forventninger, og gjorde prisveksten selvforsterkende. I 1986 ble den økonomiske politikken lagt om i et forsøk pa a bryte med det foregaende tiarets høye inflasjon. Etter en periode pa slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet med høy arbeidsledighet og lav vekst, lyktes den politiske omleggingen med a bringe inflasjonen i Norge ned pa niva med vare handelspartnere gjennom 1990-tallet. I den nye anti-inflatoriske politikken fikk pengepolitikken en viktig rolle i a opprettholde stabilitet og troverdighet til kronen gjennom økt autonomi i rentesettingen. Begrunnelsen for fastkurspolitikken var at sa lenge Norge opprettholdt en fast kurs mot land som selv hadde lav inflasjon, ville vi "importere" mal om lav inflasjon gjennom valutakursen. I 2001 gikk Norge bort fra a bruke valutakursen som malstørrelse for prisveksten, og innførte et inflasjonsmal for pengepolitikken, hvor lav og stabil inflasjon over tid skulle være pengepolitikkens hovedmal. Hovedproblemstillingen for denne oppgaven er: Hvorfor innførte Norge et inflasjonsmal for pengepolitikken i 2001? I denne masteroppgaven skal jeg redegjøre for pengepolitikkens utvikling gjennom den politiske innsatsen med a bringe inflasjonen i Norge ned pa et lavt og stabilt niva. Gjennom denne redegjørelsen forklarer jeg bakgrunnen for pengepolitikkens endring i innretning fra et mal om fast valutakurs til et inflasjonsmal i 2001.
hdl:11250/2507315
Keywords: 330