Norges Bank 1999-2010. Styring og omstillinger - Harald Bøhn (Norges Bank, 2012)
I perioden hvor Svein Gjedrem var sentralbanksjef ble det gjennomført omfattende omstillinger i Norges Bank. Forut for skiftet av sentralbanksjef i 1999 var Norges Bank en organisasjon med 1150 ansatte og med 12 distriktsavdelinger omkring i landet. I 2010 var distriktsavdelingene avviklet og antallet ansatte i den tradisjonelle sentralbanken redusert til vel 300 personer. I et foredrag i november 2010 uttalte sentralbanksjef Svein Gjedrem om dette: "Flere trengs ikke. Vi produserer ikke lenger statistikk, og vi er ikke lenger en industribedrift. Vi utsteder penger, men vi trykker ikke sedler eller preger mynt. Næringslivet har overtatt distribusjonen av penger." Parallelt med dette var det bygd opp et virksomhetsomrade for kapitalforvaltning med ca. 280 personer fra 25 ulike nasjoner. Lederen av dette omradet rapporterer direkte til hovedstyret, og sentralbanksjefen star for oppfølgingen pa vegne av hovedstyret. I tillegg til disse omstillingene ble det ogsa gjennomført betydelige endringer i organisering og styring av banken. Det er redegjort for de enkelte omstillingstiltakene i bankens arsmeldinger. Den mest omfattende fremstilling er gitt i arsmeldingen for 2008. Det er imidlertid ikke gitt noen samlet fremstilling av disse prosessene. Dette notatet er skrevet for a dokumentere bankens arbeid med styring og omstillinger i denne perioden. Tanken er at det skal være et bakgrunnsdokument for forfatterne av boka om Norges Banks historie som skal foreligge til Norges Banks 200-ars-jubileum i 2016. I tillegg til arsmeldingene er notatet basert pa en samtale med Svein Gjedrem 7. august 2012, interne dokumenter samt egne notater og erindringer. En rekke kolleger i Norges Bank har kommentert fremstillingen av de deler av omstillingsprosessene hvor de selv har vært involvert. Jeg star selvsagt alene ansvarlig for eventuelle feil og mangler i fremstillingen.
hdl:11250/2507171
Keywords: 330