Alternative virkemidler i pengepolitikken - den nødvendige monetære økosirk - Tom Bernhardsen; Arne Kloster; Olav Syrstad (Norges Bank, 2016)
I dette notatet ser vi [...] nærmere pa alternative virkemidler med særlig fokus pa monetær økosirk. Vi drøfter først ulike pengemengdebegreper og hvordan penger skapes. Deretter ser vi nærmere pa sakalte likviditetsstyringssystemer, som blant annet regulerer hvilke vilkar sentralbanker setter for bankenes innskudd og lan i sentralbanken. Videre tar vi for oss hvordan alternative virkemidler pavirker penger og sentralbankreserver og økonomien gjennom ulike kanaler. Vi ser pa hvilke typer tiltak sentralbankene i USA, euroomradet og Storbritannia har gjennomført med fokus pa monetær økosirk og sentralbankenes likviditetsstyring. Vi drøfter ogsa sammenhengen mellom sentralbankers kjøp av verdipapirer og inflasjon. Vi argumenterer for at inflasjonsimpulsene av «a trykke penger», slik sentralbankers verdipapirkjøp av og til omtales som, avhenger av hva de trykte pengene brukes til. Inflasjonsimpulsene kan være forskjellige avhengig av om pengene brukes til a kjøpe verdipapirer eller om de brukes direkte til a kjøpe varer og tjenester.
hdl:11250/2506537
Keywords: 330