Indikatorar for underliggjande inflasjon i Noreg - Eilert Husabø (Norges Bank, 2017)
Noregs Bank driv fleksibel inflasjonsstyring. Pengepolitikken forsøker da ikkje nødvendigvis a styre dagens inflasjon mot inflasjonsmalet, men a innrette pengepolitikken slik at prognosane for framtidig inflasjon gar mot malet. Under fleksibel inflasjonsstyring vil sentralbanken ynskje a sja bort fra forbigaande variasjonar i prisveksten. Pa eit gitt tidspunkt kan det vere krevjande a avgjere kva som er varige og kva som er mellombelse prisendringar. Indikatorar for underliggjande inflasjon kan vere til hjelp. Føremalet med indikatorane er a ha eit mal i sanntid pa trendveksten i konsumprisindeksen (KPI). I denne artikkelen blir ulike indikatorar for underliggjande inflasjon evaluert empirisk. Konklusjonen er at ingen enkeltindikator er eit fullgodt mal pa underliggjande inflasjon i den forstand at indikatoren kjem best ut i kvar kategori i evalueringa. Det talar for at sentralbanken bør følgje utviklinga i fleire indikatorar. Kva som til ei kvar tid er den underliggjande inflasjonen, blir til sist eit spørsmal som ma bli avgjort ved hjelp av sentralbankens skjønn.
hdl:11250/2506369
Keywords: 330