Zroznicowanie bezrobocia osob bedacych w szczegolnej sytuacji na rynku pracy na przykladzie polskich wojewodztw - Anna Murawska (Institute of Economic Research (IER), 2015)
Poziom bezrobocia w regionie oraz aktywnosc ekonomiczna na rynku pracy uznaje sie z jedne z najwazniejszych uwarunkowan poziomu zycia ludnosci. Celem artykulu byla ocena regionalnego zroznicowania wskaznikow charakteryzujacych sytuacje na rynku pracy w zaleznosci od wybranych cech spolecznych i demograficznych osob bezrobotnych. Do realizacji zalozonego celu wykorzystano najnowsze informacje pochodzace ze zrodel wtornych, glownie z rocznikow statystycznych oraz innych materialow zrodlowych. Analizie poddano ogolne dane dotyczace Polski oraz szesnascie wojewodztw. Do oceny regionalnych roznic i zachodzacych relacji wykorzystano podstawowe mierniki i wskazniki, majace postac ocen liczbowych. Obliczono wspolczynniki natezenia, struktury, zmiennosci oraz korelacji. Zroznicowanie poziomu bezrobocia w polskich wojewodztwach uzaleznione jest od takich cech jak miejsce zamieszkania, wiek, plec i wyksztalcenie bezrobotnych, a takze dlugosc zatrudnienia czy czas pozostawania bez pracy. W wojewodztwach o korzystnej sytuacji na rynku pracy ludnosc tam zamieszkala ma istotnie wyzsze dochody i zarazem poziom zycia.
Keywords: D12; D14; I31; J21; J64; 330; rynek pracy; stopa bezrobocia; bezrobotny; uwarunkowania; poziom zycia; wojewodztwa