Dostosowania na rynku finansowym w Chinach po globalnym kryzysie finansowym - Katarzyna Glinka (Institute of Economic Research (IER), 2015)
Celem artykulu jest przedstawienie ewolucyjnych zmian, jakie zaszly na rynku finansowym w Chinach, a ktorych katalizatorem byly zaburzenia na globalnym rynku finansowym. Zmiany te byly wynikiem zarowno dzialan antykryzysowych ze strony polityki makroekonomicznej podjetych na poczatku kryzysu, jak i odpowiedzia na polityke luzowania ilosciowego w USA i strefie euro (czyli rosnaca podaz pieniadza trafiajaca rowniez na rynek finansowy w Chinach). Przy obecnie funkcjonujacym systemie kursu walutowego (kierowany kurs plynny), polityka Chin wobec przeplywow kapitalowych stara sie z jednej strony maksymalizowac korzysci wynikajace z naplywu kapitalu zagranicznego, z drugiej natomiast minimalizowac ryzyko zwiazane z gwaltownymi zmianami w kierunkach przeplywu kapitalu. Konsekwencja takiego podejscia jest strategia bardzo stopniowej liberalizacji obrotow kapitalowych, ktorej towarzyszy bardzo duze zaangazowanie panstwa na rynku finansowym. Przedstawione w opracowaniu konkretne rozwiazania w tym zakresie wskazuja na specyfike tej strategii. Liberalizacje krajowego rynku finansowego poprzedza bowiem liberalizacja rynku offshore (w Hongkongu). Taka strategia pozwala Chinom na podejmowanie przedsiewziec ukierunkowanych na internacjonalizacje wlasnej waluty, bez znaczacego otwarcia sie na przeplywy kapitalowe. W opracowaniu dominuje analiza opisowa.
Keywords: E58; F33; G01; 330; kryzys finansowy; rynki finansowe; internacjonalizacja waluty