Evolution of the Polish Innovation Policy; Ewolucja polskiej polityki innowacyjnej - Edyta Dworak (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2009)
The knowledge and technology sector is underinvested in Poland, and, furthermore, its innovation position is far worse than in the majority of most European Union countries. The technological gap between Poland and European leading countries is quite significant. One has to adopt a proper innovativenss development strategy which would then constitute the basis for implementation of the adequate innovation policy. The innovation policy realized at present in Poland seems to be convergent with the assumptions of the EU- documents and OECD- reports. Nevertheless, numerous problems still require a solution. A key question that remains is the acknowledgement of a clear priority in the economic policy to R&D expenditure, financed both from the government's budget and the private sector. It also seems necessary to adjust the tax system and the credit policy to the needs of the innovative economy. More importantly is developing a policy of an actual support of intellectual entrepreneurship that should aim towards creating advantageous development conditions for enterprises conducting research and producing high-tech products (particularly venture capital). These activities should also contribute to increase innovativeness of the Polish economy and affect the quality and rate of future economic growth. – – Powszechnie wiadomo, zė sektor wiedzy w Polsce jest niedoinwestowany a luka technologiczna miedzy naszym krajem a wysoko rozwinietymi krajami Unii Europejskiej wciazżnaczaca. Nakłady krajowe na działalnosćB́+R w relacji do PKB kształtujace sie na poziomie ponizėj 1% grozȧ w długim okresie osłabieniem sił napedowych rozwoju gospodarczego i postepu społecznego. Unikniecie tej grozb́y wymaga politycznej woli dokonania zasadniczych zmian w podejsćiu politykoẃ i opiniotwoŕczych elit do roli nauki i techniki w polskiej gospodarce. Celem artykułu jest analiza i ocena polityki innowacyjnej, zarysowanej w dokumentach rzadowych. Polityka innowacyjna realizowana w ostatnich latach odpowiada pod wzgledem koncepcyjnym wspoĺczesnym wyzwaniom zaroẃno na poziomie europejskim, jak i sẃiatowym. Z analizy programoẃ polityki innowacyjnej wynika, zė jej cele sa zbiezṅe z załozėniami przyjetymi w kluczowych dokumentach unijnych i raportach OECD. Wciazj̇ednak wiele problemoẃ wymaga rozwiazania. Kluczowa kwestia jest zatem przyznanie wyrazńego priorytetu w polityce gospodarczej nakładom na działalnosćB́+R, zaroẃno finansowanym z budzėtu panśtwa, jak i ze sŕodkoẃ przedsiebiorstw. Konieczne wydaje sie takzė własćiwe dostosowanie systemu podatkowego i polityki kredytowej do potrzeb gospodarki innowacyjnej oraz opracowanie polityki rzeczywistego wspomagania przedsiebiorczosći intelektualnej, ktoŕej celem jest stworzenie korzystnych warunkoẃ rozwoju przedsiebiorstwom prowadzacym prace badawczo-rozwojowe i wytwarzajacym produkty high-tech (w szczegoĺnosći venture capital). Działania te powinny przyczynicśie do zwiekszenia aktywnosći innowacyjnej gospodarki oraz wpłynacńa tempo i jakosćṕrzyszłego wzrostu gospodarczego.
Keywords: 330