The Role of Sovereign Wealth Funds in Global Managament of Excess Foreign Exchange Reserves; Znaczenie panśtwowych funduszy majatkowych w globalnym zarzadzaniu nadmiernymi rezerwami walutowymi - Dariusz Urban (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2011)
This paper finds evidence that for many countries Sovereign Wealth Funds are the alternative vehicle for management of excess foreign exchange reserves. These funds can be seen as a substitutes for monetary authorities as well as institutional innovations on global financial markets. Sovereign Wealth Funds offer to countries various economic and financial benefits. They facilitate saving intergenerational transfer of proceeds from nonrenewable resources and help reduce cyclical volatility driven by changes in commodity export prices. These state-run funds help to reduce the opportunity cost of reserves holdings due to greater portfolio diversification of reserve-assets and allow countries to accumulate large capital inflow without negative consequences such as exchange rate appreciations, price distortions, liquidity expansion, domestic asset bubbles, financial sector imbalances and inflations. Sovereign Wealth Funds can support domestic economy during the crises as a investors of last resort and stabilize international financial markets by supplying liquidity and reducing market volatility. Sovereign Wealth Funds are likely to continue growing and increase their relative importance in global financial markets. – – W artykule przedstawione zostały motywy gromadzenia przez kraje rezerw walutowych oraz poziom tych rezerw w wybranych krajach w 2008 roku w odniesieniu do najczesćiej wystepujacych w literaturze poziomoẃ referencyjnych. Przedstawione analizy dowodza, zė w grupie krajoẃ, ktoŕe zgromadziły ponad 60% ogoĺnosẃiatowych rezerw walutowych przekroczone zostały mierniki uznawane za optymalne, co dowodzi, zė kraje te posiadaja nadmierne rezerwy. Dotyczy to takich krajoẃ jak: Chiny, Japonia, Rosja, Arabia Saudyjska, Hong Kong, Indie, Korea Południowa, Brazylia, Singapur oraz Tajlandia. W kolejnej czesći przedstawiona została krot́ka charakterystyka panśtwowych funduszy majatkowych, ktoŕe sa jednoczesńie instytucjonalna innowacja na globalnych rynkach finansowych oraz alternatywnym narzedziem zarzadzania nadmiernymi rezerwami walutowymi. W nastepnej czesći artykułu przyblizȯne zostały korzysći płynace dla gospodarki z tytułu posiadania tego typu podmiotoẃ. Wymienicẃsŕod́ nich nalezẏ m.in. mozl̇iwosćínwestowania rezerw walutowych w szersza grupe aktywoẃ o wyzṡzym ryzyku oraz wyzṡzej stopie zwrotu nizṁa to miejsce w przypadku tradycyjnego zarzadzania rezerwami walutowymi prowadzonego przez krajowe władze monetarne. Podmioty te ułatwiaja ponadto absorpcje napływajacego do gospodarki strumienia kapitału bez wystapienia takich negatywnych konsekwencji jak aprecjacja kursu walutowego, powstawanie baniek spekulacyjnych czy inflacja. Dzieki inwestowaniu w szeroka game aktywoẃ na rynkach miedzynarodowych panśtwowe fundusze majatkowe zmniejszaja lub wrecz eliminuja koszty alternatywne zwiazane z utrzymywaniem rezerw. Fundusze te ułatwiaja miedzypokoleniowy transfer sŕodkoẃ pochodzacych z eksploatacji zasoboẃ nieodnawialnych jak roẃniezṁoga bycẃykorzystywane do wspierania gospodarki podczas kryzysoẃ kiedy to jako inwestorzy ostatniej instancji zapewniaja płynnosćźaroẃno sektora finansowego jak i pozostałych gałezi gospodarki. Panśtwowe fundusze majatkowe postrzegane sa jako narzedzie wspierajace stabilnosćḿakroekonomiczna gospodarki oraz forma zabezpieczenia przyszłego dobrobytu ekonomicznego kraju. Podmioty te wnosza ponadto istotny wkład w funkcjonowanie gospodarki sẃiatowej. Jako długoterminowi, pasywni inwestorzy, ktoŕzy nie stosuja w swoich strategiach inwestycyjnych dzẃigni, panśtwowe fundusze majatkowe wywieracḿoga stabilizujacy wpływ na miedzynarodowe rynki finansowe zwiekszajac ich płynnosćóraz obnizȧjac wahania rynkowe. Wnioski wyciagniete w artykule wskazuja, zė w najblizṡzym latach mozl̇iwy jest dalszy rozwoj́ rynku panśtwowych funduszy majatkowych i wzrost ich znaczenia na miedzynarodowych rynkach finansowych.
Keywords: 330