Çanakkale Ekonomisinin Sürdürülebilir Rekabet Gücünün Dinamik Elmas Modeliyle Analizi - Murat Kasımoğlu (Turkish Economic Association, 2012)
Bu çalışmada, yerel ekonomilerin rekabet gücünün bileşenleri ele alınarak, bunların global sistemdeki yeri ve konumunu değerlendirmek üzere Porterca (1990) geliştirilen bir çerçeve sunulmaktadır. Ekonominin rekabet gücünü belirleyen farklı boyutlardaki faktörleri gözönüne alan bu yaklaşım, daha sonra Çanakkale ekonomisinin rekabet gücünün ölçülmesinde kullanılmakta ve bu gücün sürdürülebilir olup olmadığı irdelenmektedir. Çalışmadan elde edilen ve yerel politika belirleyicileri açısından aydınlatıcı olması beklenen sonuçlara göre, Çanakkale sürdürülebilir bir nitelik arz etmeyen, sadece kısa vadeli bir rekabet edebilirlik gücüne sahiptir ki bu da her türlü gelişmeden çok çabuk etkilenebilecek bir ekonomik yapıyı ifade etmektedir. – – This study attempts to measure the strength of Çanakkale economy against local/national and global competition, by using the dynamic diamond approach developed by Porter (1990). Under this approach which takes different dimensions of the competitiveness into account, Çanakkale's economy is found to be competitive at the local/national level only to a modest degree, and not competitive on a global scale. Furthermore, the current degree of competitiveness turns out to be vulnerable to exogenous changes and is not likely to be maintained in the long-run, unless local policy makers take the necessary steps to increase the competitive power.
Keywords: 330; Yerel ekonomiler; Porterın modeli; Yerel ve küresel rekabet; Competitiveness of local economies; Porter's model; Competition at local and global scales