Dört Ilde Büyüme Olanakları: Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne, 2001 - 2025 - Gazi Özhan (Turkish Economic Association, 2012)
Bu makalede 2025e dek olan dönemdeki büyüme olanakları araştırılan ve çalışmada kısaca Çanakkale (ya da ÇAN) bölgesi diye anılan bölge, Çanakkale ve sınır komşusu olan Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne illerini kapsar. Bölgede fert başına gelir 1999 yılı verilerine göre 3.100 dolarla Türkiye ortalamasının (2.900 dolar) yaklaşık yüzde 7 üstündedir. Ancak bölgenin fert başına geliri Marmara Bölgesinin diğer illerindeki 4.100 dolarlık rakama kıyasla yaklaşık yüzde 24 daha düşüktür. Öte yandan, komşu ülke Yunanistan'ın ulaştığı 12 bin dolarlık fert başına gelirin sadece dörtte biri kadardır. Çanakkale bölgesinin, Marmara Bölgesi ve sınır komşusu Yunanistan'a kı-yasla gözlenen bu gelişmişlik farkını azaltması için, Sanayi ve Hizmetler sek-törlerinin yakın geçmişte gerçekleştirdikleri hızları aşan yüksek düzeyde bü-yüme hızlarına ulaşması gerekir. Kalkınma için zorunlu görülen ve gelecek 25 yılda (2001 - 2025) başarılabilecek büyüme hızı yılda ortalama yüzde 6,3 ve birikimli olarak yüzde 387,9 olmalıdır. Bunun için gerekli gayri-safi yatırımla-rın tutarı 25 yılda birikimli olarak 111 milyar doları bulacaktır. – – This paper considers the economy of the region, ÇAN, containing Çanakkale and three neighbouring provinces, namely Balkesir, Edirne and Tekirdaæg, and investigates the regional prospects for growth over a time horizon covering the first quarter of the 21st century. While the 1999 value of regional per capita income standing at 3,100 is slightly greater than the national average of 2,900, it is about 75% of the per capita income in the greater Marmara region. To complete the picture, one should add that in the same year per capita in-come in Greece is 12 thousand, or about four times as high as that in ÇAN. In order for the ÇAN region to catch up with the greater Marmara region and Greece, and to secure a sustainable growth path, the economic structure of the region should be transformed in such a way to increase the regional GDP and employment shares of Industry an Services. To envisage such a growth path, a simple multi-sector economic planning model is constructed and solved over the next 25 years (2001 - 2025) under a growth scenario allowing the economy of the region to grow at about 6.3 percent per annum over the plan-ning horizon. The required amount of gross investment for this ambitious growth scenario is shown to be about 111 billion.
Keywords: 330; Bölgesel kalkınma; Çanakkale; Marmara bölgesi; Çok sektörlü büyüme modeli; Çanakkale region; Regional development; Multisector growth model